Evanghelistul de origine română Nicu Butoi se înscrie, cu siguranţă, pe lista celor mai de succes predicatori la nivel mondial. Viaţa lui a fost complet transformată la vârsta de 16 ani, atunci când o seară de vineri petrecută în Casa Domnului l-a făcut să-şi schimbe complet viziunea şi priorităţile. Primul lucru pe care l-a făcut după botez a fost să-i ceară unui pastor „o carte de predici” ca să-L prezinte şi altora pe Domnul Hristos.

DSC_0760mic

În perioada comunistă, a găsit o metodă foarte ingenioasă de a predica Evanghelia: a ales să lucreze ca zugrav, această meserie oferindu-i posibilitatea de a intra în sute de case şi a duce oamenilor Cuvântul speranţei. Hăituit şi arestat de comunişti pentru că predica şi răspândea Biblii, Nicu Butoi a fost protejat şi hrănit ca de îngeri de-a lungul celor 90 de zile de înfometare şi muncă silnică petrecute în penitenciarul din Bacău. Dumnezeu l-a scăpat şi de o condamnare secretă la moarte, în timp ce el nu contenea „să predice pe Domnul” şi să încurajeze pe toţi cei din jur, arestaţi şi gardieni deopotrivă, chiar acolo, în detenţie.

După Revoluţie, Dumnezeu l-a aşezat repede pe Nicu Butoi în faţa mulţimilor „flămânde” din toate colţurile ţării, predicând pe Isus Hristos cu mare putere prin casele de cultură şi biserici de tot felul.

„Eu predic oriunde sunt chemat”, obişnuia el să spună când era iscodit cu întrebări, „numai în iad nu mă duc să predic, fiindcă acolo nu mai este cine să se pocăiască”.
Din 1996, Nicu Butoi este chemat să predice şi în SUA, mai întâi în penitenciare, apoi în biserici româneşti, şcoli şi biserici americane, sau chiar la televiziuni creştine. În 1997 acceptă invitaţia de a fi pastorul Bisericii Adventiste Române din Loma Linda, California, poziţie pe care o va ocupa până în anul 2005, când este chemat la o altă biserică română din Londra.Nicu Butoi


În 1998 Nicu Butoi a absolvit Institutul Teologic Adventist din Bucuresti, iar din 2004 este student într-un program pentru doctorat la „Oxford University”. Împreună cu soţia sa, Monica, se bucură să-şi vadă cele patru fete crescând în statură şi înţelepciune.

Ţinta pe care o urmăreşte întotdeauna Nicu Butoi este să-L înalţe pe Hristos în faţa oamenilor aşa încât bucuria mântuirii să înflorească în sufletele lor. Şi Domnul i-a împlinit în mod plenar această dorinţă.

Lucrarea pastorului Nicu Butoi este mult mai vastă decât putem noi cuprinde în câteva rânduri. Acţiunile sale trec dincolo de slujirea de la amvonul unei biserici, transpunându-se în viaţa de zi cu zi, în practică. Un exemplu elocvent este că domnia sa îşi face timp pentru toţi cei care au nevoie de ajutor, fără să ţină cont de educaţia, potenţialul financiar sau „spiţa neamului” din care aceştia fac parte. Mai mult decât atât, am putea spune că viaţa acestui om reflectă chipul Domnului Isus, iar viziunea pe care el o are este mai presus de orice ambiţii personale. Astfel că, dincolo de eminentul pastor şi evanghelist, Nicu Butoi este un om foarte modest şi accesibil, care primeşte zilnic sute şi uneori chiar mii de mesaje de la prieteni şi simpatizanţi din întreaga lume.

(Fragment dintr-un interviu realizat de Octavian Curpas în 2007 pentru Romanian Times)